Varför göra försök på djur?!

För det första är användningen av djur i försök oetisk. Varför skulle det egentligen vara acceptabelt att använda djur i försök? För att de tillhör andra arter än oss själva? Knappast. Arttillhörighet är ur moralisk synvinkel helt irrelevant. Att använda ett djur i experiment för att djuret tillhör en annan art än oss själva är lika godtyckligt som att utföra experiment på en annan människa med motiveringen att denna individ har en annan hudfärg, eller att individen är av ett annat kön. Diskriminering av en individ enbart på grund av arttillhörighet är därför lika fel som rasism eller sexism.

Inte heller kan man hänvisa till att djur har en mindre utvecklad intellektuell kapacitet än oss själva som ett argument för att utnyttja dem. För varför skulle intelligensnivå (eller minne eller språkförmåga) vara avgörande för den hänsyn vi bör visa andra individer? Den som försvarar djurförsök med detta argument säger samtidigt att det är acceptabelt att utföra samma experiment på mindre intelligenta människor. Men det är uppenbart fel. Om dödliga försök på små barn eller hjärnskadade människor är omoraliska, så måste likartade försök på djur också vara det.

För det andra ger experiment på djur inga tvärsäkra lösningar på medicinska problem. Djurförsök kan förvisso lära oss en hel del om hur djur fungerar, men de ger inga avgörande svar på frågor som gäller hur människor fungerar. Resultat från djurförsök garanterar inte att en medicin eller en annan produkt avsedd för människor är säker eller effektiv. Detta beror helt enkelt på att det finns stora biologiska, anatomiska och biokemiska skillnader mellan olika djurarter.

Vi vill alla se medicinska framsteg och en effektiv bekämpning av mänskliga sjukdomar. Dessa framsteg måste dock komma från moderna och humana forskningsmetoder som inte innefattar övergrepp på djur.

image25
Är detta verkligen rätt? Är djuren värda detta lidande?
http://www.peta.com/
http://www.goveg.com/
http://www.djurensratt.se/




Vill tillslut bara påpeka att jag är väldigt insatt i djurpolitiken, men jag är INTE  en djurrättsaktivist och jag är heller inte medlem i någon sorts form av förening, jag tycker bara att det är väldigt intressant att höra hur folk verkligen resonerar detta med djurförsök, djuplågeri. slakttransporter, cirkus, zoo, osv...


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0